TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die internationaal succesvol willen ondernemen. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om te weten wat er zich in de internationale food wereld speelt. Regelmatig reizen wij dan ook naar buitenlandse markten, om te zien wat consumenten belangrijk vinden, welke producten er op het schap staan, wat inkopers beweegt om iets wel of niet op te nemen etc. Tijdens deze reizen ontmoeten we mensen, maken we kennis met andere zienswijzen en culturen. Al deze ervaringen delen we graag in onze reisblogs.

Tijdens onze exportactiviteiten komen we in aanraking met vele internationaliteiten, bijzondere gewoontes en vreemde talen en culturen. Lees hier over onze ervaringen!

Chinezen en Brabantse varkens

Daar draait de bus het erf van Heihoef op. Zo’n veertig Chinezen stappen uit en beginnen alvast de omgeving op hun smartphones vast te leggen. Het was ook een mooi gezicht, de Heihoef boerderij – of eigenlijk ‘Heyde Hoeve’ zoals op de gevel van de oude boerderij staat vermeld –  in herfstgloed in de landelijke, Brabantse omgeving. Binnen staat de koffie klaar en mag de delegatie de Hollandse verse cake uitproberen. Het grootste deel van de delegatie bestaat uit directeuren en eigenaren van bedrijven die actief zijn in de Chinese varkenssector. Ze zijn op een missie in Nederland, om te leren over de sector. Ze hadden al een Nederlandse slachterij, een vleesverwerker en een veevoedingsbedrijf bezocht en maken nu kennis met Heihoef, en vooral met de filosofie achter het bedrijf.

Tiny Schepers vertelt over zijn bedrijf, hoe hij is geboren en getogen op de plek waar ze nu zitten – onrustig geschuifel, als die boerderij echt zo oud is, is het gebouw dan nog wel veilig? Hij vertelt over de co-operatie en de gezamenlijk missie van de varkenshouders om door samenwerking tot een gezonde keten te komen. En over de ambitie om dit concept ook internationaal verder uit te rollen. Tiny laat de diverse Heyde Hoeve en Hoevenaer vleesconcepten zien. Natuurlijk spreekt de worst in Vincent van Gogh verpakking aan, en dat Vincent himself de zonnebloemen in Nuenen zou hebben geschilderd spreekt natuurlijk ook enorm tot de verbeelding! Er worden veel vragen gesteld en er wordt veel gediscussieerd, over het duurzaamheidsverhaal, over het Duroc varkensras, over de uitdagingen van de Nederlandse varkensboer ten opzichte van de Chinese. We lopen buiten nog even naar het hok van ‘Lucy’, het kunstproject dat met Koen Vanmechelen is opgezet. Dat spreekt helemaal tot de verbeelding natuurlijk! En dan is er een oer Hollandse lunch met verse broodjes en erwtensoep met worst. We leggen uit dat er oorspronkelijk een varkenspoot in die snert zat, maar dat die tegenwoordig direct wordt verscheept naar China. Hoe Hollands wil je het hebben?

img_3448

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op