TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die internationaal succesvol willen ondernemen. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om te weten wat er zich in de internationale food wereld speelt. Regelmatig reizen wij dan ook naar buitenlandse markten, om te zien wat consumenten belangrijk vinden, welke producten er op het schap staan, wat inkopers beweegt om iets wel of niet op te nemen etc. Tijdens deze reizen ontmoeten we mensen, maken we kennis met andere zienswijzen en culturen. Al deze ervaringen delen we graag in onze reisblogs.

Tijdens onze exportactiviteiten komen we in aanraking met vele internationaliteiten, bijzondere gewoontes en vreemde talen en culturen. Lees hier over onze ervaringen!

Onvoorziene wendingen in Oekraïne

Gisteren,10 november 2014, werden de slachtoffers herdacht van de vliegramp die op 17 juli 2014 plaats vond in Oekraïne. Het is nauwelijks voor te stellen dat we daar waren, in Oekraïne, Kiev, ruim een jaar geleden. Kiev leek een sprookjesstad met haar kloosters en oosters-orthodoxe kerken met hun blinkende gouden koepels en muren in zoete pastel. Ongelooflijk wat daar in een jaar allemaal is gebeurd, en dat alles op slechts twee uur vliegen van huis. Zo’n twee uur hadden zij dus ook pas gevlogen, de passagiers, met een hele andere bestemming in hun hoofd…
Al wandelend door Kiev maakten we vorig jaar nader kennis met onze business partners. We hoorden de verhalen van het land, de hoop op toenadering tot het westen en dientengevolge op nog grotere economische groei. We bezochten een distributiebedrijf en diverse supermarkten, te voet, per metro en taxi. Silpa, Megamarket, Billa – er zaten mooie winkels tussen en we waren optimistisch gestemd over de mogelijkheden in deze opkomende markt. Hoe hadden we ooit kunnen voorzien wat er zou gebeuren in de maanden daarna. De spanningen, de protesten, het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Krim, van Donetsk, van Loegansk, de oorlog en toen ook nog de vliegramp. Hoe snel de wereld kan veranderen, hoezeer politieke en andere macro-economische zaken de dagelijkse gang van zaken beïnvloeden. Het blijft een wezenlijk onderdeel van ons werk, van internationaal ondernemen, het inschatten van de kansen maar ook van de risico’s. Er zijn goede methoden om risico’s te beperken, maar Oekraïne is een goed voorbeeld van onvoorziene wendingen. Het zakelijk leed valt natuurlijk in het niet bij het persoonlijk leed van de Oekraïense burgers, de Nederlandse nabestaanden en andere betrokkenen. Natuurlijk houden we contact met onze partners aldaar, het geloof in de toekomst vervaagt niet. We komen zeker terug.

Kiev-Ukraine

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op