TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die internationaal succesvol willen ondernemen. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om te weten wat er zich in de internationale food wereld speelt. Regelmatig reizen wij dan ook naar buitenlandse markten, om te zien wat consumenten belangrijk vinden, welke producten er op het schap staan, wat inkopers beweegt om iets wel of niet op te nemen etc. Tijdens deze reizen ontmoeten we mensen, maken we kennis met andere zienswijzen en culturen. Al deze ervaringen delen we graag in onze reisblogs.

Tijdens onze exportactiviteiten komen we in aanraking met vele internationaliteiten, bijzondere gewoontes en vreemde talen en culturen. Lees hier over onze ervaringen!

Tour de France

Dat was het wel, vraiment, un Tour de France. In slechts drie en een halve dag zouden we drie Franse regio’s aandoen en ons vergewissen van de nieuwste aanwinsten in de belangrijkste supermarktketens. Het startschot werd gelost door de conducteur van de Thalys die ons op deze eerste etappe van Schiphol richting Lyon dirigeerde. Alleen eindigde dit traject al snel – in Brussel Midi zouden we het berailsde parcours alweer verlaten. De bedoeling was om de route naar Lyon te vervolgen per TGV, echter deze was geannuleerd. Lekke ketting? Nee, staking. Dat is ons ook niet echt onbekend in Frankrijk helaas, maar wel rampzalig als je een strakke tijdrit volgt. Na veel gedoe bij de balie konden we toch nog doorkoersen naar Parijs. Ter plekke maar een hotelletje geregeld vlakbij het prachtige Gare de Lyon. Natuurlijk nog even een Franprix buurtwinkel bewonderd, onderdeel van de vijfde retailer van Frankrijk, Casino.

De volgende ochtend zeer vroeg de trein naar Lyon gepakt die – miraculeux! – op tijd vertrok, waardoor we ons schema konden oppikken en om 10.00u onze huurauto op de parkeerplaats van winkelcentrum Part Dieu konden parkeren. In dit centrum zit een Carrefour hypermarché, de grootste retail outlet van de Franse marktleider (ca. 20% marktaandeel). Op de bovenverdieping wordt alleen food aangeboden, beneden zijn de non food items te vinden. Middenin het food gedeelte stond een sushi shop, waarin diverse winkelbediendes verse sushi aan het maken waren. Het zag er heerlijk uit. De populariteit van dit Japanse eten is groot, ook in andere (Oost-)Europese landen. Na deze Carrefour volgden nog een Carrefour Contact, een Carrefour Market, een Intermarché, een Géant hypermarché, een Leclerc en Auchan in en om Lyon. In korte tijd dus alle ‘big 5’ al even bekeken. Aan de formule Carrefour Montagne (met name gevestigd in het Franse berggebied) hadden we een bergritje kunnen wagen, maar nee, geen tijd.

“Je rijdt de Tour nu eenmaal ook niet op een boterham met pindakaas”

We koersten aan op de volgende stad, Nantes. Ditmaal konden de TGV stakers ons niet deren, we pakten het vliegtuig en landden op Aéroport Nantes Atlantique. Ook hier zetten we aan om alle geplande ketens te kunnen bezoeken. Een hyper U en een super U (onderdeel van Systeme U, de 6e retailer van Frankrijk) behoorden hier ook toe. Opvallend ook hier is het regionale productaanbod en met name ook het aantal bijzondere bieren. En dan niet alleen Belgische bieren, maar ook Mexicaans, Thais en Chinees bier. En wat te denken van de Franse vis- een kaasafdelingen, geweldig, wat een aanbod! Na een dag store checken zetten we de demarrage in naar de luchthaven, waar we het vliegtuig namen richting Charles de Gaulle, Parijs. ‘En Parijs was nog ver….’

De gloednieuwe huurauto had slechts 40 km op de teller. De ‘lady in charge’ benadrukte nogmaals dat er nog geen krasje op de lak zat (handig in Parijs). Gelukkig hadden we goeie benen die dag, zo kachelden we flink door om weer een tiental winkels te bezoeken. Van hypermarchés tot oriëntaalse buurtwinkels, we hebben alles bekeken en bestudeerd. Veel verschillen, zowel in prijs als in assortiment, tussen de diverse formules in de verschillende buurten van Parijs. Na afloop werd de auto gekookt maar ongehavend weer ingeleverd en begaven we ons richting Gare du Nord. Staking bij de TGV, gelukkig niet bij de Thalys.

We hadden nog wat tijd over, en zo belandden we weer tegenover het station in een restaurant met vele, druk gebarende obers die ons meteen richting een tafel duwden. ‘Monsieur, si’l vous plait, avez-vous un télé pour voir le football?’ De ober knikte veelzeggend, naturellement. Hij bleek zelf een groot fan van de équipe hollandaise. ’La Hollande va gagner, ils sont tres bon’. Zijn voorspelling bleek uiteindelijk niet uit te komen, maar de wedstrijd werd aardig meegeleefd door de Fransen. We namen er nog maar een lekker rood wijntje op. Je rijdt de Tour nu eenmaal ook niet op een boterham met pindakaas.

IMG_2494

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op