De opkomst van de ‘soft-hard’ discount

Retail analisten zijn het er over eens, de opmars van de discounters de laatste jaren is indrukwekkend. De top negen Europese discount ketens met Aldi en met name Lidl in de hoofdrol hebben hun gezamenlijke sales net zo hard zien groeien als de totale Europese en US levensmiddelen sector de laatste vijf jaren. De grootste Europese niet-discount supermarktformules Tesco en Carrefour hebben het zwaar en hun laatste verkoopcijfers hebben juist een daling laten zien.

Hard discounters zijn hard gegroeid de laatste jaren, maar hard discount is minder populair aan het worden. In plaats daarvan is er een verschuiving zichtbaar naar een iets meer ‘gematigde’ middenpositie, naar wat wel de ‘soft-hard’ discount genoemd wordt. Dit betekent in-store bakkerijen, een aanbod van meer verse producten, meer merkartikelen, meer sku’s, grotere winkels, langere openingstijden en meerdere betaalmogelijkheden. Deze veranderingen zijn gedeeltelijk een noodzakelijke reactie op de internationale groeiambities. Grote spelers realiseren zich dat ze flexibeler moeten zijn om in grotere markten te opereren. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar de grootste discounters Lidl en Aldi – die private bedrijven zijn – zijn bereid concessies te doen aan de marge ten gunste van de top-line groei.

Zal deze trend zich doorzetten? Projecties laten zien dat van de Schwarz Group wordt verwacht dat ze € 43 miljard zal groeien tot 2020 en Aldi € 20 miljard. Voor de negen grootste discounters betekent dit in totaal een groei van € 194 miljard in 2014 naar € 273 in 2020, waarmee ze zo’n 14% van de totale Europese levensmiddelenhandel zal uitmaken. Of deze voorspellingen allemaal precies zo uit zullen komen is de vraag, maar dat de ‘soft-hard’ formule toekomst heeft is zeker.

Bron: European Grocery Discounters report – nov 2015

discounters-logos

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op