Groene boodschappen bij KIWI

Twee jaar geleden organiseerden de grootste Noorse retailer NorgesGruppen en haar discountformule KIWI een architectuurwedstrijd. Het winnende supermarktdesign was bedoeld voor een nieuw type supermarktketen – ‘Green Waves’ genaamd. KIWI is van plan om landelijk vijf van deze ketens te openen in Noorwegen.

Green Waves is een nieuw concept dat groener is dan de huidige KIWI-winkels. Milieuvriendelijke bouwmaterialen moeten de CO2 footprint met 60% reduceren ten opzichte van standaard bouwmaterialen. Tevens rekent men op energiebesparingen van meer dan 50%. De groenste winkel van Noorwegen zal in Hokksund (ruim 50 km ten zuidwesten van Oslo) worden gebouwd, de plaats waar KIWI zo’n 40 jaar geleden begon. Sinds dat moment heeft de keten zich ontwikkeld tot een succesvolle landelijke speler met 650 winkels en een omzet van meer dan 30 miljard Noorse Kronen (zo’n 3 miljard Euro).

Wat kunnen we verwachten van deze ontwikkelingen en hoe zal het nieuwe design er uit gaan zien? Het geschetste plaatje verraadt al wel iets, denk aan een golvend dak bedekt met gras, bloemenvelden en bijenkorven. ‘Duurzaamheid en architectuur kunnen prima samengaan’, zegt Ton Kirkeng, oprichter van KIWI. We gaan het zien, op 15 maart 2019 is de opening gepland, de dag van KIWI’s 40e verjaardag.

Als TEN bereizen we jaarlijks veel verschillende landen, ook in Scandinavië. De KIWI-winkels hebben we eerder dit jaar bezocht net als de andere meest belangrijke Noorse supermarktketens om kansen te ontdekken voor onze opdrachtgevers. Tevens hadden we afspraken voor onze principalen op het hoofdkantoor van NorgesGruppen. Wilt u meer weten over onze bestemmingen en activiteiten om te zien wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Wij coördineren exportactiviteiten, stimuleren business development projecten en zetten nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseren we bestaande exportactiviteiten en zijn we werkzaam als SIB adviseur voor MKB bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl.

Bron: Norwegian inflight magazine July 2017

 

 

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op