Helsinki voor Hopsters

De laatste jaren schieten de speciaalbier brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 ‘craft beer’ brouwerijen, zo’n 85% is te vinden in Noord-Amerika en Europa. De Verenigde Staten zijn koploper met meer dan 5.000 brouwerijen, maar in West-Europa zijn landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië goede volgers. In Nederland tellen we in totaal zo’n 400 brouwerijen en ook hier stijgt de bierconsumptie nog steeds. We zien wel een daling van de pilsconsumptie (van 85,5% naar 84,5% in 2015 versus 2016) ten gunste van de speciaalbieren (8,4% naar 9,2%) en de alcoholvrije varianten (2,9% naar 3,3%). In andere landen in West-Europa zijn vergelijkbare ontwikkelingen gaande.

Over de definitie van een speciaalbier valt te twisten. De Amerikaanse Brewers Association hanteert 3 criteria: 1 ‘geringe omvang’, dit betekent dat er per jaar niet meer dan zo’n 700 miljoen liter gebrouwd wordt; 2 ‘onafhankelijk’, dit betekent dat je brouwerij voor maximaal 25% in handen mag zijn van een niet-craft brouwerij; 3 je bent ‘traditioneel en innovatief’ – dit leent zich natuurlijk voor een brede interpretatie. En dat zie je terug als je rondreist en de microbrouwerijen bezoekt.

Bijvoorbeeld in Finland, waar veel kleine speciaalbier brouwerijen te vinden zijn waar je als bezoeker al snel mee in aanraking komt. Neem de Suomenlinna Brewery op het beroemde, door de Unesco World Heritage beschermde gelijknamige eiland net buiten Helsinki. Het is de oudste Finse microbrouwerij, opgericht in 1995 meteen nadat craft beer brouwen werd toegestaan in Finland. De locatie past precies in het mooie verhaal, want de allereerste Finse brouwerijen zijn ook gebouwd op het eiland om de dorst van de Zweedse soldaten te lessen die het fort in de 18e eeuw hebben gebouwd. Inmiddels is de brouwerij dusdanig gegroeid, dat een deel van de – nog steeds ambachtelijke – productie op het vasteland plaats vindt.

Een andere hippe brouwerij is Fat Lizard Brewery in Espoo. Hier is ‘vers’ het sleutelwoord, ceo en hoofdbrouwer Heikki Ylinen gelooft dat de mooiste IPA’s het best vers geserveerd kunnen worden ‘zoals pasgebakken brood’. Het bier wordt afgeleverd met de garantie dat het niet ouder is dan 30 dagen, zodat alle aroma’s intact blijven. Fat Lizard pretendeert de enige in de wereld te zijn die dat kan garanderen.

In Bryggery Helsinki, middenin de binnenstad van Helsinki, brouwt men bier zoals de brouwers het zelf het liefst drinken: puur en eerlijke zonder allerlei fancy toevoegingen als wilde gist of bessen. De brouwerij bezit tevens een restaurant waar ze het bier aanbieden in mooie combinaties met (locale) gerechten. Toch zijn ze hier ook aan het experimenteren, de nieuwste creatie is een 8.8% rosé & wijn bier hybride gekruid met hibiscus thee. Het smaakt als een Duitse Riesling, met een nasmaak van hop achterop je tong. Noem dat meer eens niet fancy..?

Bronnen: Blue Wings magazine Finnair, september 2017; Bierconsumptiecijfers 2016 – Nederlandse Brouwers 2017; Craft Breweries Statistics 2015 – Statista 2016

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op