Kansen voor kleine food merken

Sinds 2013 daalt het marktaandeel van de tien grootste levensmiddelenproducenten zoals Unilever, Douwe Egberts, Coca-Cola op het Nederlandse retail schap. Volgens IRI Research groeit het terrein voor de kleine spelers. Bekende voorbeelden hiervan zijn Tony Chocolonely en Johnny Doodle in het chocoladeschap, maar ook de opkomst van de vele lokale biersoorten bij de grote retailers of mooie initiatieven als Lola Quinoa, Cool Bear siropen of Hoevenaer varkensvlees.

Bij Albert Heijn wordt al jaren serieus gewerkt aan meer diversiteit in het assortiment. Grote merken hebben innovatiekansen laten liggen en hebben bijvoorbeeld qua gezondheidstrends slechts gefocust op het verminderen van suiker en zout. Nieuwkomers starten van scratch met nieuwe ideeën die vanaf het begin al geen of weinig suiker of zout bevatten. Initiatieven als de AH Product Pitch, waar kleine bedrijven een podium krijgen om hun producten aan de AH-jury te presenteren, zijn een voorbeeld van de groeiende aandacht van grootwinkelketens voor start ups.

Er is echter nog een belangrijke reden waarom de retail geïnteresseerd is: aan de nieuwkomers kunnen ze meer verdienen. De groei van de supermarkten is beperkt, dus moet men het hebben van producten met meer marge en waarmee ze zich kunnen onderscheiden van de concurrenten. Exclusiviteit is daarom niet zelden een gesprekspunt. De winnaar van de Product Pitch wint weliswaar een plek op het schap bij Albert Heijn en een investeringsbudget, maar moet ook een jaar exclusiviteit garanderen.

Er zitten natuurlijk ook meer haken en ogen aan schapruimte bij de grote retail. In het begin ben je een nieuwkomer en krijg je nog een gratis stukje in de Allerhande, maar na verloop van tijd gaan de standaardregels gelden en dat valt vaak niet mee voor de kleine leverancier. Er moet verkocht worden, en als dat even tegenvalt wordt de rekening gepresenteerd; partijen die onverkoopbaar blijken worden uit het schap gehaald, er moet geconcurreerd worden met de grote A-merken en er moet zwaar betaald worden om de plek op het schap te behouden. Tevens is de communicatie vaak erg lastig met een niet altijd even kundige inkoper en kost de plek op het retailschap vaak een positie bij speciaalzaken. Alle reden om een introductie goed voor te bereiden.

Als TEN the export network ondersteunen we grote, maar ook veel kleinere food ondernemingen als Lola Quinoa, Cool Bear en Heyde Hoeve met een marktintroductie. Starters in export kunnen we het gratis SIB-traject (Starters International Business) aanbieden, dat door de RVO wordt gesubsidieerd. Verder biedt TEN advies en ondersteuning aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Wij coördineren exportactiviteiten, stimuleren business development projecten en zetten nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseren we bestaande exportactiviteiten en zijn we werkzaam als SIB adviseur voor MKB bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

Bron: Leeuwarder Courant, vrijdag 30 juni 2017

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op