Private Label ontwikkelingen in de internationale food markt

Afgelopen week vond de jaarlijkse Private Label beurs PLMA weer plaats in Amsterdam. Zoals elk jaar stonden alle hallen in de RAI weer boordevol met meer dan 2500 private label producenten die al dan niet ook hun merkartikelen presenteerden. Er waren veel food & beverages exposanten te vinden, maar bijvoorbeeld ook non-food categorieën als health & beauty, household & kitchen en personal & leasure waren aanwezig. Hoewel er door de bezoekers behoorlijk gemopperd werd over de entreeprijzen (met 225 euro toch één van de duurste beurzen in haar soort ter wereld) en de category managers de categorieën graag meer gegroepeerd zouden willen zien, werd de PLMA ook dit jaar weer goed bezocht. Kortom, een complete en kwalitatieve beurs waar veel interessante contacten zijn opgedaan en zakelijke overeenkomsten zijn gesmeed tussen retailers en producenten.

 

En dat is ook niet zo verwonderlijk als we zien hoe de markt voor PL groeit. Binnen de food branche zien we dat Europa hierin voorop loopt, met de UK als trekker, maar ook in andere landen is PL een interessante groeimarkt. De opkomst van discounters als Lidl en Aldi ondersteunen deze trend, maar ook in het premium segment zijn steeds meer private labels te vinden. Dat er behoefte is om meer over de opkomst van PL te weten bleek ook uit het gezamenlijke initiatief voor Brabantse food bedrijven, Holland Food Camp genaamd, dat een collectieve inzending van Brabantse food bedrijven op de PLMA beurs heeft mogelijk gemaakt met steun van de Provincie. Voor bezoekers was er op de beurs ook een gezamenlijk food tour gepland, waarin bezoekers langs Brabantse bedrijven werden geloodst die uitleg geven over hun participatie aan de beurs. In een volgende Agrifood Export Meeting die in het kader van Holland Food Camp wordt georganiseerd zal er uitgebreid gesproken worden over de opkomst van private label in Europa. Hiervoor is onder andere Koen de Jong uitgenodigd als spreker, TEN the export network zal de discussie leiden. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 1 juni a.s. bij Schouten Europe in Giessen. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden!

 

Ook aansluiten bij een food netwerk? TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Wij coördineren exportactiviteiten, stimuleren business development projecten en zetten nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseren we bestaande exportactiviteiten en zijn we werkzaam als SIB adviseur voor MKB bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

IMG_6172

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op