TEN Food Trends

Niemand kan in de glazen bol kijken, maar toch voorspellen we elk jaar weer wat de nieuwe food trends –vaak hypes- voor het komende jaar zullen zijn. En wat de trends voor de komende decennia zullen zijn. Over de voorspellende waarde van dergelijke uitspraken valt te twisten, het is ook maar net op welk niveau en welke termijn je kijkt.

Op 1 september 2017 is het exact 10 jaar geleden dat TEN the export network startte met het ondersteunen van food bedrijven met internationaliseren. De afgelopen 10 jaar hebben wij vele food- en retail trends en hypes voorbij zien komen en gadegeslagen. We denken terug aan de opkomst van de food trucks, ‘free from’ food, superfoods (chiazaad, açaibessen, boerenkool), het ‘from farm to table’ restaurant, vergeten groenten, paleo voedsel, water met een smaakje, craft bier, ‘oude’ granen (amaranth, quinoa) en noem maar op. Terugblikkend hebben wij 10 belangrijke ontwikkelingen op een rij gezet, waarvan wij denken dat ze de komende jaren grote impact zullen houden binnen de internationale food wereld.

  1. Duurzaamheid – een niet te stoppen ontwikkeling die op de lange termijn wellicht meer een randvoorwaarde zal worden dan onderscheidend vermogen zal opleveren.
  2. Gezondheid – nu overvoeding een groter probleem is geworden dan ondervoeding (hoewel nog steeds een miljard mensen chronisch honger lijdt) neemt de aandacht voor vet-, zout- en suikerreductie toe. Gezondheidstrends zijn een blijvende basis voor innovatie, denk daarbij bijvoorbeeld ook aan personalised nutrition.
  3. Blurring op alle fronten – tussen de kanalen (AH to go), tussen technologische bedrijven en retailers (Amazon, Google, Walmart), tussen platteland en stad, tussen food en farma – overal vervagen grenzen en ontstaan nieuwe ruimtes.
  4. Technologische ontwikkelingen – nieuwe conserveringstechnieken als pascalisatie, food printing, genetische modificatie, robotisering, ontwikkeling van kweekvlees, maar ook online shoppen, de inzet van drones, gebruik van big data, we kunnen ons nog niet half voorstellen wat de technologische ontwikkelingen ons nog zullen brengen, maar dat het een enorme impact zal hebben is zeker.
  5. Online – hoewel de winstgevendheid nog vaak nog ver te zoeken is, is de opkomst van e-commerce niet te stuiten. In China is het online bestellen en betalen van producten via Wechat zeer gebruikelijk. Nieuwe spelers als Amazon, Alibaba zullen het hele retail landschap drastisch doen veranderen. Daarnaast is social media een belangrijk terrein geworden om met de consument in contact te treden en zullen digitale platforms zich niet alleen op retail, maar ook op financiële zaken, media en zorg gaan richten.
  6. Opkomst discount en PL – de opmars van Aldi en Lidl de afgelopen jaren, hun geografische uitbreiding en het succes dat soft discount in het algemeen binnen West-Europa heeft heeft menigeen verbaasd. Ook de opkomst van Private Label – zeker niet alleen binnen de discounters, maar ook bij premium formules als Marks & Spencer – is een boeiend fenomeen dat de veranderende rol van merken illustreert.
  7. Gemak – On-the-go, grazing en snacking trends zijn de basis voor de groeiende vraag naar convenience concepten en de verwachting is dat dit zal blijven groeien, mede ook ingegeven door het vervagen van traditionele maaltijdmomenten (liquid meals, all day breakfast etc).
  8. Authenticiteit en transparantie – Ondanks of wellicht dankzij alle moderne ontwikkelingen is de vraag naar pure, authentieke producten groot. De angst die de consument heeft voor industriële productie, voor e-nummers, voor voedselschandalen, voor alles wat ‘chemisch’ en ‘niet-natuurlijk’ is doet de hang naar ‘echte’ producten, kwaliteit en een transparante keten toenemen. Dit biedt ook kansen voor bijvoorbeeld West-Europese bedrijven in Azië.
  9. Smaak en beleving – Uiteindelijk gaat het in de food sector, naast alle genoemde andere trends, altijd over smaak. Hoe gezond of duurzaam een product ook is, hoe prachtig het verhaal ook is, uiteindelijk koopt de consument een product alleen nog een keer als het lekker (genoeg) is. Een goed concept en een mooi verhaal zijn de laatste jaren wel steeds belangrijker geworden – uiteindelijk gaat het om een totaalbeleving.
  10. Food in the picture – de enorme belangstelling voor voeding, voedsel en alles wat daarmee te maken heeft is de laatste 10 jaren enorm gegroeid. We hebben voedsel nodig om te overleven, maar voedsel is ook emotie en iedereen heeft er een mening over die over landsgrenzen heen behoorlijk kan verschillen. Dat maakt het een complexe, maar ook zeer interessante tak van sport.

Hadden we deze ontwikkelingen 10 jaar geleden kunnen voorspellen? Weten we wat de komende 10 jaar ons zal brengen? Zeker niet. Wel zullen wij nauwlettend blijven volgen wat er in de internationale food wereld gebeurt, om zo een maximale bijdrage te kunnen leveren aan het vinden van de juiste kansen in de juiste markten voor onze opdrachtgevers. Op naar de volgende TEN jaar, proost!

TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Wij coördineren exportactiviteiten, stimuleren business development projecten en zetten nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseren we bestaande exportactiviteiten en zijn we werkzaam als SIB adviseur voor MKB bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

Wilt u meer uit uw exportactiviteiten halen?

neem contact met ons op